Select Page
Санирана училишната зграда во село Оровник

Санирана училишната зграда во село Оровник

Продолжуваме да вложуваме во образовната инфраструктура во општина Дебрца.
Завршена е санацијата и адаптацијата на влезниот дел од училишната зграда во село Оровник.
Се изврши санација на влезните скалила од училиштето, заградување и застаклување на терасата, нова влезна врата, монтажа на настрешница, бетонирање на тротоар, обработка на ѕидовите во заградениот простор и друго.
Вкупната вредност на работите изнесува 693.014 денари, а средствата се обезбедени од буџетот на општината.
Пред и потоа:

Општина Дебрца со поддршка од 5000 денари за секое прваче во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“

Општина Дебрца со поддршка од 5000 денари за секое прваче во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“

Вчера на сметките на 20 родители на деца запишани во прво оддделение во ООУ “Дебрца” се исплатени по 5000 денари финансиска поддршка во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“.

Средствата се обезбедени од буџетот на општина Дебрца, во вкупен износ од 100.000 денари.

Многу успех првачиња!

Реконструирана/санирана училишната зграда во с.Оровник

Реконструирана/санирана училишната зграда во с.Оровник

Изминатиот период извршивме санација/реновирање на училишната зграда во с.Оровник. Средствата во износ од 587.300 илјади денари се обезбедени од Буџетот на општина Дебрца. Продолжуваме континуирано да инвестираме во подобрување на образованиетo!

Општина Дебрца со поддршка од 5000 денари за секое прваче во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“

Топло добредојде за новите првачиња во Дебрца

Пред почетокот на новата учебна 2022/2023 година во основното образование, градоначалникот Ногачески приреди свечен прием за првачињата, кои од утре, 1-ви Септември за прв пат ќе седнат во училишните клупи во ООУ Дебрца.

 

Посакувајќи им топло добредојде во светот на знаењата уште еднаш ја потенцирав нашата заложба дека како локална самоуправа, постојано ќе вложуваме во училишната инфраструктура, во наставниот кадар и мотивирани ученици, се со цел учениците во општина Дебрца да бидат меѓу најдобрите.

Од родителите побарав своите деца да ги даруваат со голема и неизмерна љубов, бидејќи на тој начин, тие ќе можат поуспешно да се справуваат со нивните нови училишни обврски и да се изградат во етички силни и здрави морални личности.

Во оваа пригода на првачињата им беше доделен училишен прибор, кој традиционално го донира фондацијата „Капинков“, ,сопственост на Г-динот Драган Капинков,  бизнисмен од Перт, Западна Австралија, кој по потекло е од битолското село Цапари.

Во името на првачињата и на граѓаните на Дебрца, на Г-динот Капинков му изразувам голема благодарност.

Благодарност и до Г-динот Зоран Ќосески, почесен конзул на Македонија, во Перт, Австралија, по чија иницијатива фондацијата “Капинков” од 2013 година донира училишен прибор за нашите првачиња.

Оваа година за првпат општината за секое прваче ќе додели еднократна парична помош од по 5.000 денари. – изјави градоначалникот Ногачески.

Доделени сведителствата на полуматурантите во ООУ Дебрца- Викторија Печоска прогласена за првенец на генерација

Доделени сведителствата на полуматурантите во ООУ Дебрца- Викторија Печоска прогласена за првенец на генерација

Денес во ООУ “Дебрца” градоначалникот Зоран Ногачески присуствуваше на предавањето на свидетелствата на учениците од IX одделение за завршено основно образование .
Градоначалникот на сите полуматуранти им го честиташе завршувањето на основното образование и им посакав многу успех во понатамошното образование.
На настанот, по предлог на наставниците, на ученикот Викториа Печоска, во име на општина Дебрца, и додели плакета за првенец на генерација , а на учениците Филип Донески, Ана Марија Маркоска, Христијан Ристоски, Славица Калоаноска и Марија Жилеска плакети за ученици на генерација .
На првенецот на генерација и учениците на генерација општината доделува и парична награда во износ од 5.000 денари.
Важно е да ги наградиме најдобрите и да ги мотивираме нашите ученици да продолжат така.
Општината и понатаму ќе биде поддршка за сите наши основци, средношколци и студенти на различни начини.
Наша обврска е да инвестираме во образованието, затоа што само на тој начин инвестираме во иднината на нашата општина и држава.

Известување од комисијата за спроведување на конкурсот за доделување на ученички и студентски стипендии

Известување од комисијата за спроведување на конкурсот за доделување на ученички и студентски стипендии

Комисијата составена од: Димитар Велјаноски како претседател-вработен во општина Дебрца, Билјана Суклоска како член-вработена во општина Дебрца и Даниел Паункоски како член-вработен во општина Дебрца, формирана со Решение бр. 09-2131/1 од 17.12.2021 година, изврши увид на поднесените документи од страна на кандидатите и согласно конкурсот за доделување стипендии на одлични ученици од општина Дебрца запишани на јавните и приватните средни училишта во Република Северна Македонија и конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Северна Македонија за студиската 2021-2022 година, утврди дека се поднесени вкупно 44 пријави од кои 26 за средношколски, 18 за студентски стипендии.

По разгледување на документацијата доставена од кандидатите до општина Дебрца, Комисијата изврши проверка на поднесените пријави и утврди неправилности кај некои апликации за студентска стипендија. Имено, по доставено барање за информации, од Министерството за образование и наука добивме потврда дека некои од апликантите се веќе корисници на државна стипендија, што е спротивно на условите предвидени во овој конкурс. Поради горенаведеното, комисијата одлучи во целост да го поништи конкурсот за студентски стипендии и за учебната 2021/22 година да додели само средношколски стипендии.

До крајот на месец Февруари ќе биде објавен нов конкурс за студенски стипендии со корегирани критериуми.