Menu
Ден на Европска Соработка

Ден на Европска Соработка

Денес во Дојран се оддржува главниот настан во чест на Европскиот ден на соработка.
И општина Дебрца се вклучи во одбележувањето на Денот на Европската соработка.
Со парнерите, Јавното претпријатие за управување и заштита на повеќенаменската област “Јасен” и Шумарскиот факултет го претставивме и симболично го означивме почетокот на Проектот CONSE-PP “Подобрување на конзервацијата на приоритетните растенија во меѓу-граничната област” , кој се финансира со средства од Интеррег ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Грција и Македонија.
Наши партнери од Република Грција се Грчката национална организација за земјоделски науки “Деметер” Солун и општина Терми, Солун.
Во Мешеишта имав средба со учениците од I до V одделение од Подрачното училиште, со кои споделивме и разменивме знаења за ЕУ, поделивме маички со европските ѕвездички и направивме заедничка фотографија со насмеаните детски лица.

Со средствата обезбедени од грант на ЕУ ИПА се реконструираат улици во с.Мешеишта

Со средствата обезбедени од грант на ЕУ ИПА се реконструираат улици во с.Мешеишта

Започнавме со реализација на уште еден капитален проект во општина Дебрца.
Се работи за реконструкција на две улици во село Мешеишта, во должина од 998 метри.
Со проектот се планира машинско стругање и машински ископ на постојната асфалтна површина, тампонирање, асфалтирање, уредување на дел од банкините со бекатон плочки-тротоари, решавање на проблемот со одводнувањето долж улиците (изградба на бетонски канали, бетонски каналети, цевасти пропусти, бетонски плочи, метални решетки ), уредување на просторот пред селската чешма.
Изведувач на градежните работи е АДГ Илинден Струга.
Вкупната вредност на работите изнесува 9.061.907,67 денари без ДДВ или 147.000 ЕУР.
Средствата се обезбедени од грант на ЕУ ИПА.

Почеток на проектот “Подобрување на конзервацијата на приоритетните растенија во меѓу-граничната област Македонија-Грција”.

Почеток на проектот “Подобрување на конзервацијата на приоритетните растенија во меѓу-граничната област Македонија-Грција”.

Во рамките на активностите за одбележување на Денот на европската соработка, денес, заедно со парнерите, Јавното претпријатие за управување и заштита на повеќенаменската област “Јасен” и Шумарскиот факултет го претставивме и симболично го означивме почетокот на Проектот “Подобрување на конзервацијата на приоритетните растенија во меѓу-граничната област / Македонија-Грција”.
Наши партнери од Република Грција се Грчката национална организација за земјоделски науки “Деметер” Солун и општина Терми, Солун.
Проектот е финансиран од Европската Комисија, Interreg IPA-Cross Border Cooperation Programme MK GR ( 85 % ) и Министерството за локална самоуправа на РМ ( 15 % ).


Целта на Проектот е да се обезбеди одржливо управување со заштитените области, екосистемите и биодиверзитетот.
Со Проектот за општина Дебрца се обезбедени вкупно 219.555,79 ЕУР, кои ќе се искористат за повеќе проектни активности, како што
се:
-подготовка на оригинални слики и видеа од локална флора во Белчишкото Блато, развој на мобилна андроид апликација и реконструкција на објект во село Белчишта и негова адаптација во изложбен објект / музеј за флората на Белчишкото Блато.
Проектот е во функција на нашите заложби Дебрца ( во случајов Белчишкото Блато “Сини Вирој” ) да прерасне во атрактивна еко туристичка дестинација.

Градоначалникот Ногачески организираше прием за децата по повод Детската недела

Градоначалникот Ногачески организираше прием за децата по повод Детската недела

Градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески денеска организираше свечен прием за децата од ОУ Дебрца, во рамки на одбележувањето на Детската недела која се одржува под мотото „Градиме мостови, чекориме напред“.

На приемот, Ногачески ги запозна учениците што преставува општината и им посака многу здравје и успех во образованието. Децата побараа повеќе детски рекреативни игралишта и реквизити, за што градоначалникот нагласи дека согласно планот и програмата за подобрување на образовниот процес веќе се предвидени такви проекти.

Годинава, во рамки на одбележување на Детската недела, во ОУ Дебрца  предвидено е да се оддржат повеќе манифестации во сите подрачни училишта.

Одбележани 75 годишнината од издавањето на Манифестот на АСНОМ на ГШ на НОВ и ПОМ

Одбележани 75 годишнината од издавањето на Манифестот на АСНОМ на ГШ на НОВ и ПОМ

Денес, во историското Црвена Вода, се одбележа јубилејот- 75 години од издавањето на Манифестот на АСНОМ на ГШ на НОВ и ПОМ, на 03 Октомври 1943 година, ден кој е патронен празник на општина Дебрца.

Свое пригодно обраќање имаше и градоначалникот Зоран Ногачески кој посебно истакнаа:
Дебрца е величествен споменик на слободата. Дебрца е македонското светилиште. Во Дебрца се испишани најсветлите страници од македонската историја. И во времето на Светиклиментовата Кутмичевица и во илинденскиот период и во текот на НОБ.
И не само тука, во Црвена Вода, на денешен ден, туку и на Славеј Планина, каде што пред 75 години беше формирана првата регуларна воена единица, баталјонот “Мирче Ацев, во Сливово беше формирана Првата Македонска-Косовска ударна бригада, Дебрца беше првата слободна територија во НОБ, а во селото Издеглавје, во 1944 година беше возобновена Македонската Православна Црква, во ликот на Охридската Архиепископија.
Дебарца долго време беше на маргините, поради што луѓето си заминуваа, селата ни се празнеа. Но, тоа не значи дека духот на нашите предци е исчезнат. Тој живее во сите нас и во нашата визија за Дебрца.
Речиси една година, како прв меѓу Вас еднаквите, заедно со Вас, граѓаните на Дебрца работиме на остварувањето на нашата визија за Дебрца.
Таа визија е да го промовираме еко капацитетот на Дебрца, да го унапредиме овој крај, да ја вратиме душата на Дебрца.
Дебрца да остане чиста и незагадена и секогаш да пружа одмор, мир, чистота и револуционерност, не само на нас, туку и на сите добронамерници кои ќе ја посетат.
Затоа и во наредниот период упорно и посветено ќе работиме да се сочува интегритетот на Дебрца, нејзината епска димензија и еколошка иднина.-