Select Page

МЛАДИ

Анастасија Мојсовска, од Оровник на Државното првенство во стрелаштво со воздушна пушка, на кое постави нов личен и државен рекорд

Анастасија Мојсовска, од Оровник на Државното првенство во стрелаштво со воздушна пушка, на кое постави нов личен и државен рекорд

Нов успех на нашата Анастасија Мојсовска, од Оровник на Државното првенство во стрелаштво со воздушна пушка, на кое постави нов личен и државен рекорд. Честитки, а општина Дебрца како во изминатиот период и во иднина ќе го наградува секој нејзин успех, преку кој ја...

Одбележан Меѓународниот ден на Шумите, денот на пролетта и екологијата 21-март со учениците на ООУ,,Дебрца”

Одбележан Меѓународниот ден на Шумите, денот на пролетта и екологијата 21-март со учениците на ООУ,,Дебрца”

Денес во присуство на учениците на ООУ,,Дебрца” село Белчишта,Наставниот кадар,претставниците на Здружението за екологија и туризам  ,,Екотуризам 2016” и Градоначалникот на Општината  го одбележаа Меѓународниот ден на Шумите и денот на пролета 21-март, со засадување...

Започна реализацијата на проектот за уредување на центарот и изградба на спортско игралиште во село Злести

Започна реализацијата на проектот за уредување на центарот и изградба на спортско игралиште во село Злести

Со проектот ќе се расчисти распаднатиот дел од селскиот дом , изгради тротоар , во должина од 66 метри, реконструкција на споменикот, изградба/асфалтирање на спортско игралиште,заградување со метална ограда,поставување столбови и рефлектори за осветлување, спортски...

Започнува изработката на првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024 – 2027 година

Започнува изработката на првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024 – 2027 година

Почеток на развој на првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024 - 2027 година, беше означен  во Општина Дебрца  каде претставниците на SEG Holding пред градоначалникот на општината ја презентираа методологијата на изработка на мета-планот за развој...

Во знак на благодарност ЖФК “Билјанини Извори” Охрид, донираа 50 фудбалски топки за ООУ “Дебрца”

Во знак на благодарност ЖФК “Билјанини Извори” Охрид, донираа 50 фудбалски топки за ООУ “Дебрца”

Минатата година на неколку пати го помогнавме ЖФК “Билјанини Извори” Охрид, обезбедувајќи превоз за учество на неколку меѓународни турнири / Плевља,Црна Гора и Читлук/ Босна и Херцеговина. Во знак на благодарност младите фудбалерки со нивниот претседател пријатно...

Одржана Петтата (последователна) форумска сесија од проектен форум во Општина Дебрца во рамките на проектот,,Зајакнување на општинските совети- фаза 2”

Одржана Петтата (последователна) форумска сесија од проектен форум во Општина Дебрца во рамките на проектот,,Зајакнување на општинските совети- фаза 2”

Денес во Општина Дебрца во рамките на проектот “ Зајакнување на општинските совети“-фаза2  кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, ја реализира  петтата...

Покана за петта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“-фаза 2 Презентација на постигнатите резултати од подпроектот Изградба на парк со детско игралиште во село Требеништа

Покана за петта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“-фаза 2 Презентација на постигнатите резултати од подпроектот Изградба на парк со детско игралиште во село Требеништа

Општина Дебрца во рамките на проектот " Зајакнување на општинските совети“-фаза2  кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, ќе ја реализира  петтата форумска...

Во тек е изградбата на Парк во село Требеништа, со детско игралиште

Во тек е изградбата на Парк во село Требеништа, со детско игралиште

Изградбата на Парк во село Требеништа, со детско игралиште во склоп  на спортскиот полигон кој ќе биде во функција за забава на најмладите жители и родители на Требеништа, како и околните села кои гравитираат во тој дел е во тек и се одвива според утврдената динамика...

Исплатени средствата во рамки на мерката “Добредојдовте првачиња”

Исплатени средствата во рамки на мерката “Добредојдовте првачиња”

Во рамки на мерката “Добредојдовте првачиња” Од Буџетот на општина Дебрца исплатени се По 5.000 денари за секое прваче запишано во ООУ “Дебрца” или вкупно 135.000,00 денари, на учениците им посакуваме топло Добредојде во образовниот процес како и успешна школска...

Започна изградбата на Парк во село Требеништа, со детско игралиште

Започна изградбата на Парк во село Требеништа, со детско игралиште

Деновиве започна изградбата на Парк во село Требеништа, со детско игралиште во склоп  на спортскиот полигон кој ќе биде во функција за забава на најмладите жители и родители на Требеништа, како и околните села кои гравитираат во тој дел. Изградбата на овој Парк ќе...

Топло добредојде за првачињата во Дебрца

Топло добредојде за првачињата во Дебрца

Пред утрешниот почеток на новата учебна 2023/2024 година денес приреден беше свечен прием за 27 те првачиња од ООУ "Дебрца". Посакувајќи им топло добредојде  во светот на знаењата, на првачињата  градоначалникот Ногачески им додели училишен прибор, кој традиционално...

Доделување на прибор на идните првачиња во ,,ООУ Дебрца “ општина Дебрца

Доделување на прибор на идните првачиња во ,,ООУ Дебрца “ општина Дебрца

Почитувани , На ден 31.08.2023 година во 10 часот во просториите на Општина Дебрца градоначалникот Ногачески  ќе им  подели училишни ранци и прибор на идните првачиња во,,ООУ Дебрца” . Учебната година започнува на 01.09.2023 година со почеток во 08:00часот. Среќен...

3-та Работилница за Екосистемски услуги- Снабдувачки услуги од Белчишко Блато и начини за нивна проценка

3-та Работилница за Екосистемски услуги- Снабдувачки услуги од Белчишко Блато и начини за нивна проценка

На ден 10 август 2023 година во организација на Здружението за екологија и туризам “Екотуризам 2016” ќе се одржи работилница: ЕКОСИСТЕМСКИ УСЛУГИ – СНАБДУВАЧКИ УСЛУГИ ОД БЕЛЧИШКО БЛАТО И НАЧИНИ ЗА НИВНА ПРОЦЕНКА Работилницата е во рамките на проектот „Екосистемски...

Свечено отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното 38 мо издание, кое оваа година е посветено во сеќавање на Ѓорѓија Целески, основоположникот на ликовната колонија

Свечено отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното 38 мо издание, кое оваа година е посветено во сеќавање на Ѓорѓија Целески, основоположникот на ликовната колонија

Вечерва свечено беше отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното 38 мо издание, кое оваа година е посветено во сеќавање на Ѓорѓија Целески, основоположникот на ликовната колонија. Градоначалникот Ногачески поздравувајќи ги учесниците на...

Спроведена Акцијата за прочистување во село Волино Заедно, за #НашатаГордост

Спроведена Акцијата за прочистување во село Волино Заедно, за #НашатаГордост

Вработените од Пивара Скопје / Pivara Skopje, волонтерите од Пакомак, Општина Дебрца, и пријавени на сајтот на Пивара Скопје организираа чистачка акција во село Волино. Во рамки на акцијата која беше организирана од Пивара Скопје преку брендот СКОПСКО, а поддржана од...

Акција за чистење на потегот од мостот на каналот на река Сатеска, на патот Волино – Мешеишта до мостот на патот Волино-Требеништа и селскиот плоштад во село Волино

Акција за чистење на потегот од мостот на каналот на река Сатеска, на патот Волино – Мешеишта до мостот на патот Волино-Требеништа и селскиот плоштад во село Волино

Волонтери претставници од општина Дебрца, ЈКП Дебрца, преставници од Пивара Скопје преку брендот СКОПСКО, ќе одржат акција за чистење која е организирана од Пивара Скопје преку брендот СКОПСКО и Пакомак, Акцијата е предвидено да се одржи во село Волино на 28.07.2023...

Завршени работите на изградба и рехабилитација на улици во селата Требеништа, Ботун и Белчишта

Завршени работите на изградба и рехабилитација на улици во селата Требеништа, Ботун и Белчишта

Деновиве заврши првата фаза од реализација на годишната програма  за реконструкција/ рехабилитација на улици во населените места на територија на општината. Во Првата фаза беа опфатени селта Требеништа, Ботун и Белчишта каде што се изврши прочистување на...

Потпишан договорот за изградба на парк со детско игралиште во село Требеништа

Потпишан договорот за изградба на парк со детско игралиште во село Требеништа

Денес во Канцеларијата на УНДП ( Програмата за развој на Обединетите нации ) за Македонија, во Скопје, се изврши потпишување на договорот за изградба на детско игралиште во село Требеништа , хортикултурно уреден простор, во склоп на спортското игралиште. Проектот се...

ЈАВЕН ПОВИК За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2023 година

ЈАВЕН ПОВИК За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2023 година

Врз основа на член 5 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на општина Дебрца за субвенционирање на физички лица за купен велосипед во 2023 година, број 09-518/1, од 11.04.2023 година и Годишната програма за...

Свечено доделени свидетелствата на учениците од IX одделение за завршено основно образование во ООУ,,Дебрца”

Свечено доделени свидетелствата на учениците од IX одделение за завршено основно образование во ООУ,,Дебрца”

Денес во ООУ „Дебрца“ се одржа свечено предавање  на свидетелствата на учениците од IX одделение за завршено основно образование на кој присуствуваше Градоначалникот Зоран Ногачески во своето обраќање на  сите полуматуранти  им го честита  завршувањето на основното...

Одбележан 22 Мај – Светскиот ден на биолошката разновидност и Денот на Натура 2000 Во Белчишта / Белчишко Блато

Одбележан 22 Мај – Светскиот ден на биолошката разновидност и Денот на Натура 2000 Во Белчишта / Белчишко Блато

Во Белчишта / Белчишко Блато денес се одбележа 22 Мај – Светскиот ден на биолошката разновидност и Денот на Натура 2000. На настанот свое обраќање имаа: -г-ѓа Каја Шукова, министерка во Министерството за животна средина и просторно планирање, -Н.Е. Дејвид Гир,...

Објавен оглас за практиканти од Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите, а во рамки на Програмата за млади професионални

Објавен оглас за практиканти од Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите, а во рамки на Програмата за млади професионални

Согласно пакетот на техничка помош од  Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите, а во рамки на Програмата за млади професионални, општина Дебрца доби можност преку ангажирање на 1 (еден) практикант за период од 6 месеци, да биде...

Одржана велосипедска тура по планинските патеки на Караорман

Одржана велосипедска тура по планинските патеки на Караорман

Стотина вљубеници на планинскиот велосипедизам, од цела Македонија ја започнаа Третата велосипедска тура во Дебрца, која годинава во организација на Здружението за планински велосипедизам Рупикапра МТБ Струга се вози по патеките на Караорман. Во организација на...

Успешно спроведена акцијата “ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД”

Успешно спроведена акцијата “ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД”

Општина Дебрца, ЈКП ,Дебрца” и ООУ ,,Дебрца”  успешно ја спроведоа акцијата   за собирање и чистење на отпад Во организација на “МЕН EНД МАУНТЕН”, Заедно со Пивара Скопје и ПАКОМАК, со поддршка од Нула Отпад и Шпаркасе Банкa. Aкција  започнa  во 9 и 30 часот  на две...

Се Одржа Првото Регионално првенство за млади во шах Lake Queen School Cup 2023

Се Одржа Првото Регионално првенство за млади во шах Lake Queen School Cup 2023

На првенството учествуваа околу 120 деца од основните училишта од Општините Струга,Охрид,Вевчани,Дебрца кои беа поделени во 4 категорни групи (8,10,12,14 год).Се играше во  спортска сала во ПУ Јахја Кемал во Струга. Турнирот го организираше Младинската Шаховска Школа...

Oпштина Дебрца се приклучува на акцијата “ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД”

Oпштина Дебрца се приклучува на акцијата “ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД”

Општина Дебрца, ЈКП Дебрца и ООУ Дебрца  се приклучуваат кон акцијата  за собирање и чистење на отпад Во организација на “МЕН EНД МАУНТЕН”, Заедно со Пивара Скопје и ПАКОМАК, со поддршка од Нула Отпад и Шпаркасе Банка на 12.05.2023 година каде е предвидено акција да...

Покана за четврта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Покана за четврта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Општина Дебрца во рамките на проектот " Зајакнување на општинските совети“ кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, реализира  Проектни форуми во заедницата....

Одржана трета работилница од форумските сесии од проектот ,, Зајакнување на општинските совети”

Одржана трета работилница од форумските сесии од проектот ,, Зајакнување на општинските совети”

Денес во просториите на ,,ОУ Дебрца” село Белчишта се одржа третата работилница од форумските сесии од проектот,, Зајакнување на општинските совети”На сесијата се презентираа предлог проектите  од  страна на работните групи на форумот како и преставници на одделението...

Покана за четврта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Покана за трета форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Општина Дебрца во рамките на проектот " Зајакнување на општинските совети“ кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, реализира  Проектни форуми во заедницата....

Покана за четврта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Покана за втора форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Општина Дебрца во рамките на проектот " Зајакнување на општинските совети“ кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, започна со реализација на  Проектни...

Конкурс за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2022/2023 година

Конкурс за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2022/2023 година

Врз основа на член 50, став 1 од Законот за локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр 5/02) Градоначалникот на општина Дебрца објавува :  КОНКУРС за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на...

Санирана училишната зграда во село Оровник

Санирана училишната зграда во село Оровник

Продолжуваме да вложуваме во образовната инфраструктура во општина Дебрца. Завршена е санацијата и адаптацијата на влезниот дел од училишната зграда во село Оровник. Се изврши санација на влезните скалила од училиштето, заградување и застаклување на терасата, нова...

Општина Дебрца со поддршка од 5000 денари за секое прваче во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“

Општина Дебрца со поддршка од 5000 денари за секое прваче во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“

Вчера на сметките на 20 родители на деца запишани во прво оддделение во ООУ "Дебрца" се исплатени по 5000 денари финансиска поддршка во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“. Средствата се обезбедени од буџетот на општина Дебрца, во вкупен износ од 100.000...

IPA CBC MK-AL: Свечено отворање на Планинската куќа во с.Брежани

IPA CBC MK-AL: Свечено отворање на Планинската куќа во с.Брежани

Почитувани, Со особена чест и задоволство Ве покануваме на отворањето на Планинската куќа Брежани, реконструирана во рамки на проектот „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам“, финансиран од ЕУ, Програма за прекугранична соработка со Република...

Општина Дебрца со поддршка од 5000 денари за секое прваче во рамки на проектот „Добре дојдовте првачиња“

Топло добредојде за новите првачиња во Дебрца

Пред почетокот на новата учебна 2022/2023 година во основното образование, градоначалникот Ногачески приреди свечен прием за првачињата, кои од утре, 1-ви Септември за прв пат ќе седнат во училишните клупи во ООУ Дебрца.   Посакувајќи им топло добредојде во...

Продолжува континуираната поддршка за спортистите и спортските манифестации

Продолжува континуираната поддршка за спортистите и спортските манифестации

Во моментов најзначајниот спортски настан во општина Дебрца е турнирот во мал фудбал "Петровден 2022", во село Мешеишта, кој како покровител и оваа година општината го помогна со 60.000 денари. Општина Дебрца ги помогна и другите одржани спортски манифестации во...

Доделени сведителствата на полуматурантите во ООУ Дебрца- Викторија Печоска прогласена за првенец на генерација

Доделени сведителствата на полуматурантите во ООУ Дебрца- Викторија Печоска прогласена за првенец на генерација

Денес во ООУ “Дебрца” градоначалникот Зоран Ногачески присуствуваше на предавањето на свидетелствата на учениците од IX одделение за завршено основно образование . Градоначалникот на сите полуматуранти им го честиташе завршувањето на основното образование и им посакав...

ЈАВЕН ПОВИК За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2023 година

Јавен повик За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2022 година

Врз основа на член 5 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на општина Дебрца за субвенционирање на физички лица за купен велосипед во 2022 година, број 01-1136/1, од 09.06.2022 година и Годишната програма за...

Конкурс за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2022/2023 година

Известување од комисијата за спроведување на конкурсот за доделување на ученички и студентски стипендии

Комисијата составена од: Димитар Велјаноски како претседател-вработен во општина Дебрца, Билјана Суклоска како член-вработена во општина Дебрца и Даниел Паункоски како член-вработен во општина Дебрца, формирана со Решение бр. 09-2131/1 од 17.12.2021 година, изврши...

Резултати од конкурсот за доделување на ученички стипендии

Резултати од конкурсот за доделување на ученички стипендии

Комисијата составена од: Димитар Велјаноски како претседател-вработен во општина Дебрца, Билјана Суклоска како член-вработена во општина Дебрца и Даниел Паункоски како член-вработен во општина Дебрца, формирана со Решение бр. 09-2131/1 од 17.12.2021 година, изврши...

Проектна ретроспектива за 2021 година

Проектна ретроспектива за 2021 година

Последните денови од годината вообичаено се прави ретроспектива на тоа што сме оствариле во годината што изминува. Наша констатација е дека голем дел од планираните проекти успешно ги реализиравме. Дел од проектите останаа незавршени поради се уште присутната ковид...

Советот на општина Дебрца ги усвои годишните програми за развој на општината и Буџетот на општината за 2022 година

Советот на општина Дебрца ги усвои годишните програми за развој на општината и Буџетот на општината за 2022 година

На денешната 3-та седница, Советот на Општина Дебрца, со 10 гласа “за” го донесе Буџетот на општина Дебрца за 2022 година и Годишните развојни програми на општината за 2022 година. .На изготвувањето на буџетот претходеше транспарентна постапка во која граѓаните,...

Резултати од конкурсот за доделување на ученички стипендии

КОНКУРС за доделување стипендии на одлични  ученици од општина Дебрца запишани на јавните и приватните средни училишта во Република С. Македонија за учебната 2021/2022 година 

Врз основа на член 50, став 1 од Законот за локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр 5/02) Градоначалникот на општина Дебрца објавува: КОНКУРС за доделување стипендии на одлични  ученици од општина Дебрца запишани на јавните и приватните...

Конкурс за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2022/2023 година

КОНКУРС за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република С. Македонија за студиската 2021/2022 година

Врз основа на член 50, став 1 од Законот за локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр 5/02) Градоначалникот на општина Дебрца објавува: КОНКУРС за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните...

ЈАВЕН ПОВИК За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2023 година

Јавен Повик: За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2021 година

Врз основа на член 5 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на општина Дебрца за субвенционирање на физички лица за купен велосипед во 2021 година, број 01-1297/1, од 20.07.2021 година и Годишната програма за...

Општина Дебрца изврши исплата на 337.500 денари за ученички и студентски стипендии

Општина Дебрца изврши исплата на 337.500 денари за ученички и студентски стипендии

Инвестираме во учениците и студентите и нивната мотивација за постигнување на особени резултати во учењето. Ве информирме дека од сметката на општинскиот буџет се исплатени 202.500 денари за ученички стипендии за учебната 2020/2021 година и 135.000 денари за...

Покана за обука за локални водичи, во рамките на проектот „Подобрување на конзервацијата на приоритетните растенија во меѓуграничната област – Conse-pp“

Покана за обука за локални водичи, во рамките на проектот „Подобрување на конзервацијата на приоритетните растенија во меѓуграничната област – Conse-pp“

Invitation   We are delighted to invite you to participate in a training seminar on the Biological Diversity in the Municipality of Debrca and the Belcisko Wetland, that will be held on June 18, 2021.   The Municipality of Debrca organizes training for local...

Совет на општина Дебрца, 47-ма седница, донесени одлуки

Совет на општина Дебрца, 47-ма седница, донесени одлуки

Советот на општина Дебрца денес ја одржа 47-ма редовна седница со повеќе точки на дневен ред од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. На оваа седница Советот ги усвои Извештаите за работа на Центарот на Југозападниот плански регион во 2020 година. Во...

Општина Дебрца го доби првото тениско игралиште

Општина Дебрца го доби првото тениско игралиште

Вложувањето во спортската инфраструктура е еден од нашите врвни приоритети. Ние се водиме од девизата дека спортот не е и не смее да биде привилегија само на одбраните, или само на големите и урбани центри. Напротив, тој мора да биде достапен секому и секаде...

Проектна ретроспектива за 2021 година

Проектна ретроспектива за 2020 година

Крајот на годината е период кога вообичаено се прави ретроспектива на тоа што сме исполниле и што не сме исполниле од ветеното. Зад нас останува една многу тешка година, година која ја одбележа светската здравствена криза, предизвикана од ковид 19 вирусот, со сите...