Select Page

КУЛТУРА

Сто и дванаесет години од раѓањето на истакнатиот македонски  писател, Ванчо Николески

Сто и дванаесет години од раѓањето на истакнатиот македонски писател, Ванчо Николески

Ванчо Николески (Црвена Вода, Општина Дебрца, 10 јуни 1912 - Црвена Вода, Дебрца, 15 април 1980) — македонски писател, претставник на првата повоена генерација македонски писатели за деца и младина.   Ванчо Николески е роден во селото Црвена Вода -Општина Дебрца....

Листа на проекти кои се отпочнати или треба да започнат со изградба во населените места во Општина Дебрца

Листа на проекти кои се отпочнати или треба да започнат со изградба во населените места во Општина Дебрца

Продолжуваме или започнуваме со годинешните планирани проекти,кои поради изборните правила беа во мирување или не можеа да започнат. Деновиве продолживме или ќе започнеме со проектите,за кои се завршени постапките за јавни набавки. Дел од нив се: Изградба на спортско...

Започнува изработката на  првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024 – 2027 година

Започнува изработката на првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024 – 2027 година

Почеток на развој на првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024 - 2027 година, беше означен  во Општина Дебрца  каде претставниците на SEG Holding пред градоначалникот на општината ја презентираа методологијата на изработка на мета-планот за развој...

Опремена Спомен собата на НОБ со значајни моменти од првата Слободна територија на НОБ, Дебрца

Опремена Спомен собата на НОБ со значајни моменти од првата Слободна територија на НОБ, Дебрца

Во рамки на првата фаза од реконструкцијата на општинската зграда во село Белчишта се изврши санација и на Спомен собата од НОБ, која е во склоп на општинската зграда. Деновиве активистите на Здружението на ветераните од одбраната и безбедноста извршија преуредување...

Свечено  отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното 38 мо издание, кое оваа година е посветено во сеќавање на Ѓорѓија Целески, основоположникот на ликовната колонија

Свечено отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното 38 мо издание, кое оваа година е посветено во сеќавање на Ѓорѓија Целески, основоположникот на ликовната колонија

Вечерва свечено беше отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното 38 мо издание, кое оваа година е посветено во сеќавање на Ѓорѓија Целески, основоположникот на ликовната колонија. Градоначалникот Ногачески поздравувајќи ги учесниците на...

Одржана велосипедска тура по планинските патеки на Караорман

Одржана велосипедска тура по планинските патеки на Караорман

Стотина вљубеници на планинскиот велосипедизам, од цела Македонија ја започнаа Третата велосипедска тура во Дебрца, која годинава во организација на Здружението за планински велосипедизам Рупикапра МТБ Струга се вози по патеките на Караорман. Во организација на...

Успешно спроведена акцијата “ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД”

Успешно спроведена акцијата “ГЕНЕРАЛКА ВИКЕНД”

Општина Дебрца, ЈКП ,Дебрца” и ООУ ,,Дебрца”  успешно ја спроведоа акцијата   за собирање и чистење на отпад Во организација на “МЕН EНД МАУНТЕН”, Заедно со Пивара Скопје и ПАКОМАК, со поддршка од Нула Отпад и Шпаркасе Банкa. Aкција  започнa  во 9 и 30 часот  на две...

Покана за четврта форумска сесија од проектот  ” Зајакнување на општинските совети“

Покана за четврта форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Општина Дебрца во рамките на проектот " Зајакнување на општинските совети“ кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, реализира  Проектни форуми во заедницата....

Потпишан меморандум за соработка во заштитата на културното наследство со НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј Охрид

Денес со директорката на НУ Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј Охрид,Катерина Велкоска се потпиша меморандум за соработка во заштитата на културното наследство. Во рамките на соработката се предвидува реализација на проектот " Увид во состојбата на...

Покана за четврта форумска сесија од проектот  ” Зајакнување на општинските совети“

Покана за втора форумска сесија од проектот ” Зајакнување на општинските совети“

Општина Дебрца во рамките на проектот " Зајакнување на општинските совети“ кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, започна со реализација на  Проектни...

Конкурс за доделување стипендии на одлични  ученици од општина Дебрца запишани на јавните и приватните средни училишта во Република Македонија за учебната 2022/2023 година

Конкурс за доделување стипендии на одлични ученици од општина Дебрца запишани на јавните и приватните средни училишта во Република Македонија за учебната 2022/2023 година

Врз основа на член 50, став 1 од Законот за локалната самоуправа („Службен весник на Република Македонија“ бр 5/02) Градоначалникот на општина Дебрца објавува :   КОНКУРС за доделување стипендии на одлични  ученици од општина Дебрца запишани на јавните и...

IPA CBC MK-AL: Свечено отворање на Планинската куќа во с.Брежани

IPA CBC MK-AL: Свечено отворање на Планинската куќа во с.Брежани

Почитувани, Со особена чест и задоволство Ве покануваме на отворањето на Планинската куќа Брежани, реконструирана во рамки на проектот „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам“, финансиран од ЕУ, Програма за прекугранична соработка со Република...

Извршен технички преим и предаден во употреба реконструираниот дом во Tребеништа

Извршен технички преим и предаден во употреба реконструираниот дом во Tребеништа

Вчера (31.08.2022 г) во Требеништа, Општина Дебрца, во присуство на претставници на Инвеститорот- Центарот за развој на Југозападниот плански регион, Надзорниот орган, Изведувачот на работите и крајниот корисник на објектот- Општина Дебрца, беше извршен технички прием...

Реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа влегува во завршна фаза

Реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа влегува во завршна фаза

Успешно привршува и последната фаза од реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа и негова преадаптација во деловен и археолошко -изложбен центар. Средствата, во износ од 3.500.000 денари се обезбедени од Програмата за рамномерен регионален развој за...

Јавен повик За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2022 година

Јавен повик За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2022 година

Врз основа на член 5 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на општина Дебрца за субвенционирање на физички лица за купен велосипед во 2022 година, број 01-1136/1, од 09.06.2022 година и Годишната програма за...

Проектна ретроспектива за 2021 година

Проектна ретроспектива за 2021 година

Последните денови од годината вообичаено се прави ретроспектива на тоа што сме оствариле во годината што изминува. Наша констатација е дека голем дел од планираните проекти успешно ги реализиравме. Дел од проектите останаа незавршени поради се уште присутната ковид...

Советот на општина Дебрца ги усвои годишните програми за развој на општината и Буџетот на општината за 2022 година

Советот на општина Дебрца ги усвои годишните програми за развој на општината и Буџетот на општината за 2022 година

На денешната 3-та седница, Советот на Општина Дебрца, со 10 гласа “за” го донесе Буџетот на општина Дебрца за 2022 година и Годишните развојни програми на општината за 2022 година. .На изготвувањето на буџетот претходеше транспарентна постапка во која граѓаните,...

Јавен повик За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2022 година

Јавен Повик: За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2021 година

Врз основа на член 5 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на општина Дебрца за субвенционирање на физички лица за купен велосипед во 2021 година, број 01-1297/1, од 20.07.2021 година и Годишната програма за...

Во село Лактиње започна реконструкцијата на кровот од селскиот дом.

Во село Лактиње започна реконструкцијата на кровот од селскиот дом.

Во село Лактиње работиме на реконструкција на кровот на селскиот дом. Вкупната вредност на работите изнесува 549.750 денари без ддв, а средствата се обезбедени од Буџетот на општина Дебрца за 2021 година. Според динаминката работата треба да заврши кај средината на...

Совет на општина Дебрца, 47-ма седница, донесени одлуки

Совет на општина Дебрца, 47-ма седница, донесени одлуки

Советот на општина Дебрца денес ја одржа 47-ма редовна седница со повеќе точки на дневен ред од својата програма за работа и од интерес на граѓаните. На оваа седница Советот ги усвои Извештаите за работа на Центарот на Југозападниот плански регион во 2020 година. Во...

Проектна ретроспектива за 2021 година

Проектна ретроспектива за 2020 година

Крајот на годината е период кога вообичаено се прави ретроспектива на тоа што сме исполниле и што не сме исполниле од ветеното. Зад нас останува една многу тешка година, година која ја одбележа светската здравствена криза, предизвикана од ковид 19 вирусот, со сите...

Успешно завршена првата фаза од реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа

Успешно завршена првата фаза од реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа

Успешно завршена првата фаза од реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа и негова преадаптација во деловно- откупен и археолошко -изложбен центар. Во оваа фаза се изврши реконструкција на кровната конструкција, зајакнување на меѓукатната конструкција,...

Градоначалникот Ногачески одржа јавна презентација на предлог програмите и буџетот за 2021 година

Градоначалникот Ногачески одржа јавна презентација на предлог програмите и буџетот за 2021 година

Почитувани граѓани, Тргнувајќи од мојата заложба во изминативе три години од мандатот, за подигнување на нивото на транспарентност во работата на Општина Дебрца и со цел вие да станете активни чинители и активно да се вклучите во дебати кои директно влијаат на вашите...

Успешно завршена првата фаза од реконструкцијата на Задружниот дом во село Требеништа

Општина Дебрца достави предлог проекти до Центарот на Југозападниот плански регион за 2021 година

Општина Дебрца ги достави предлог проектните концепти до Советот на Југозападниот плански регион. Во повикот 9- те општини имаат можност да искористат средства за развој во висина од 41 милион денари од Програмата за рамномерен регионален развој за 2021 година. Може...

Јавен повик За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2022 година

ЈАВЕН ПОВИК :За субвенционирање на граѓаните на општина Дебрца за купување велосипед во 2020 година

Врз основа на член 5 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на општина Дебрца за субвенционирање на физички лица за купен велосипед во 2020 година, број 01-1086/1, од 17.06.2020 година и Годишната програма за...

Општина Дебрца континуирано ги помага активностите на црковните одбори

Општина Дебрца континуирано ги помага активностите на црковните одбори

Континуирано ги помагаме активностите на црковните одбори . Во оваа прилика ќе потенцирам неколку такви активности кои со општинската механизација или на друг начин сме ги помогнале од почетокот на оваа година : ✅изградбата на црквата “Св.Јован”, во село Белчишта,...

Announcement/ Соопштение Conse PP

Announcement/ Соопштение Conse PP

Почитувани, Дата: 24.2.2020 Општина Дебрца Ви благодари за доставената понуда по објавениот повик за поднесување на понуди за Реконструкција на изложбен центар, со број CONSE-PP-CN1-SO2.3-SC035-12-2703/1, во рамките на рокот за доставување на понуди. Воедно, Ве...

Означен почетокот на проектот „Нови Можности за Безбеден Зимски Авантуристички Туризам“,

Означен почетокот на проектот „Нови Можности за Безбеден Зимски Авантуристички Туризам“,

Денес на граничниот премин кај Свети Наум се одржа свечен настан, на кој и официјално беше означен почетокот на проектот „Нови Можности за Безбеден Зимски Авантуристички Туризам“, поддржан од Европската Унија, преку ИПА Програмата за прекугранична соработка,...

Утре во “Св. Наум”ќе биде означен почетокот на проектот „Нови Можности за Безбеден Зимски Авантуристички Туризам“,

Утре (12/02/20 г) на граничниот премин „Свети Наум“ официјално ќе биде означен почетокот на проектот „Нови Можности за Безбеден Зимски Авантуристички Туризам“, поддржан од Европската Унија, преку програмата за прекугранична соработка со Р. Албанија. На настанот...

Промовирани резултатите од Проектот „Требенишко Кале – истражување 2019

Промовирани резултатите од Проектот „Требенишко Кале – истражување 2019

Вчера во општина Дебрца беа промовирани резултатите и сознанијата од Проектот „Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019”. Археолошкиот локалитет „Требенишко Кале” беше истражуван оваа година со методот на рекогносцирање од страна на стручен тим од...

Промоција на резултатите и сознанијата од Проектот: “Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019

Промоција на резултатите и сознанијата од Проектот: “Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019

Покана до медиумите и заинтересираната јавност Настан : Промоција на резултатите и сознанијата од Проектот: “Требенишко Кале, село Требеништа, истражување 2019”. Организатор и подржувач: Општина Дебрца Реализатор: Филозофски факултет Скопје Време и место: 24 Декември...

Се реализира проектот “Требенишко Кале – истражување 2019”

Се реализира проектот “Требенишко Кале – истражување 2019”

Ако преку проектот за Белчишкото Блато го промовираме светското природно наследство на Дебрца, сакам да Ве информирам за уште еден проект кој деновиве интензивно се работи и кој има за цел да се промовира светското археолошко и културно наследство на Дебрца. Имено,...

Започна санацијата на Спомен училиштето во село Црвена Вода

Започна санацијата на Спомен училиштето во село Црвена Вода

Дебрца освен со сочувани природно наследство, биолошка разновидност и автентичност, се одликува и со богато историско наследство, градено од разните слоеви на цивилизации и култури, напластени на овие простори низ историјата и поради што со право го носи епитет Славна...

Реализирани два нови проекти со партерно уредување

Реализирани два нови проекти со партерно уредување

На платото во црквата “Св.Спас”, село Годивје, во површина од 160 мкв, просторот каде се прославува верскиот празник “Спасовден”, се одржува културната манифестација “Ѓомлезијада” и е стартот на спортско рекреативната планинска велосипедска тура “Славеј + Караорман”,...

Градоначалникот Ногачески го објави планот за реализација на нови инфраструктурни проекти до крајот на 2019 година

Градоначалникот Ногачески го објави планот за реализација на нови инфраструктурни проекти до крајот на 2019 година

Наша основна определба беше и е да се фокусираме на подобрување на квалитетот на живеење на граѓаните во општината и во тој контекст со средства од Буџетот на државата, ЕУ фондовите, буџетот на општината и други расположливи извори да инвестираме во капитални...

Успешно заврши јубилејната 35-та Интернационална Ликовна колонија “Дебрца 2019”

Успешно заврши јубилејната 35-та Интернационална Ликовна колонија “Дебрца 2019”

Го враќаме сјајот на една од најстарите ликовни колонии во Македонија. Создадени преку триесет нови ликовни дела, повеќе од вкупно создадените во изминатите 5-6 години. Голема благодарност до сите годинешни учесници на Ликовната колонија, благодарност за нивните дела,...

Се уредува дворното место пред амбуланта во Велмеј

Се уредува дворното место пред амбуланта во Велмеј

Во тек се градежните работи за партерно уредување на дворното место пред амбулантата, во центарот во село Велмеј. Се уредува просторот каде секоја година се оддржува манифестацијата по повод верскиот празник Василица. Вкупната вредност на работите изнесува 897.000...

Промовиран проектот “Археолошка топографија на старите градови и тврдини во општина Дебрца 2018”.

Промовиран проектот “Археолошка топографија на старите градови и тврдини во општина Дебрца 2018”.

Дебрца – оаза на цивилизацијата Општината Дебрца е една од врвните оази на културното наследство и природното богатство на Република Македонија, односно оаза на цивилизацијата. Во овој сеуште девствен природен рај, очигледно е дека никогаш не сме биле сами. Тука...

Јавна презентација на проектот „Дебрца-Археолошка топографија на старите градови и тврдини 2018“

Јавна презентација на проектот „Дебрца-Археолошка топографија на старите градови и тврдини 2018“

Во четврток 13.12.2018 година, со почеток во 11.00 часот, во салата за седници на советот на општина Дебрца, во село Белчишта ќе се презентираат резултатите од Проектот “Археолошка топографија на старите градови и тврдини во општина Дебрца 2018 “. Во рамките на...

Отчет 100 дена Градоначалник Зоран Ногачески

Отчет 100 дена Градоначалник Зоран Ногачески

Изминаа 100 дена од денот кога ја презедов градоначалничката функција и вообичаена практика е да се даде првична оценка. Еве, да сумирам од мој агол. Со оглед на периодот во кој е преземена функцијата можеби некој ќе рече нема некои големи нешта, ама сепак ќе набројам...