Select Page

Вчера во Елбасан, Република Албанија градоначалникот Ногачески оствари средба со Градоначалникот на градот Елбасан, Г-дин Qazim Sejdini.
На средбата Градоначалникот на Елбасан беше запознаен со профилот на општина Дебрца, а се разговараше и за можностите за меѓусебна соработка, посебно на планот на имплементација на заеднички проекти за прекугранична соработка меѓу Македонија и Албанија, кои би се финансирале со средства обезбедени од Инструментот за претпристапна помош (ИПА 2) на ЕУ, а со оглед на тоа да и градот Елбасан и општина Дебрца влегуваат во општини од прекуграничните области на двете соседни држави.


Изразувајќи благодарност за приемот , Градоначалникот на Елбасан го поканив да биде мој гостин и да ја посети општина Дебрца.- кажа Ногачески по средбата.

На средбата присуствуваа и претставници на Здружението на ветераните од одбраната и безбедноста Охрид, кои денес беа гости на сродните здруженија, нивни партнери од Елбасан и Тирана.