Select Page
КОВИД 19: Известување од Министерство за труд и социјална политика

КОВИД 19: Известување од Министерство за труд и социјална политика

Согласно мерките и активностите за превенција од ширење на болеста COVID-19 ( корона вирус) донесени од Владата на Република Северна Македонија, Министерство за труд и социјална политика презеде конкретни мерки и активности со цел жртвите на семејно насилство да добијат соодветна  помош, подршка и заштита најпрво да се јават на Националната бесплата мобилна СОС линија за жртви на семејно насилство, која обезбедува 24 часовна точна, навремена и доверлива информација за заштита на жртвите, достапни услуги и телефонско советување на жртвите на родово бизарно насилство и семејно насилство. Во случаи кога постои сознание за загрозување на животот и здравјето на граѓаните, како последица на семејно насилство, да се пријави до најблиската Полициска станица или надлежниот Центар за социјална работа, независно дали е полициски час.

Исто така Ве известуваме дека за општините Меѓуопштинскиот центар за социјална работа има формирано  специализирани тимови кои може да ги контактирате на следните телефонски броеви и e-mail адреси :

 • Центар за жени жртви на родово бизарно/семејно насилство.
 • Советувалиште за жени жртви на родово бизарно/семејно насилство.
 • Контакт : ЈУ Меѓуопштински центар за социјална работа Охрид
 • Телефон: +389; 72 232 076, 70 267 831, 71 231 032
 • E-mail: jumcsrOhrid@mtsp.gov.mk

                                                                                                             СОВЕТ НА ОПШТИНА ДЕБРЦА

ОПШТИНСКИ КРИЗЕН ШТАБ ДЕБРЦА

Велигденска честитка на градоначалникот Ногачески

Велигденска честитка на градоначалникот Ногачески

Почитувани граѓани, православни христијани,

Во името на општина Дебрца и во мое име Ви го честитам најголемиот христијански празник, Воскресението Христово.
Празникот над празниците секогаш потсетува на трајните вредности на православната вера – љубов, толеранција, простување.
Ви посакувам претстојните празнични денови да ги прославите во здравје, мир и радост.
Оваа година Велигденските празнувања се во време кога целиот свет се соочува со заразната болест, предизвикана од Ковид -19 вирусот.
Од тие причини, Ве повикувам да бидеме стрпливи, дисциплинирани , да останеме дома и да ги почитуваме препораките за борба против коронавирусот.
Да го заштитиме сопственото здравје и здравјето на нашите најблиски. Овие празнични денови да ги посветиме на семејството, на реафирмацијата и јакнењето на семејните вредности.
Христовата победа над смртта нека ни биде пример и патоказ како и пред ова искушение да излеземе како победници и повторно да му се радуваме на животот.
Христос Воскресе !

Ковид-19: Известување

Ковид-19: Известување

ИЗВЕСТУВАЊЕ,

ОКШ ги извества жителите на општина Дебрца, дека на територија на општината за време на викендот дозволи за работа преку онлајн, телефонски нарачки, поднесоја барање и добија следните трговски друштва,

 • Спироски СН Дооел- Издеглавје, ☎️+38971859931

 

 • Тупанчески Дооел – Волино, ☎️+38978282008

 

 • Перко 2017 Дооел – Лактиње ☎️+38971942986

 

 • БМС-М Дооел –  Оровник ☎️+38975216712

 

 • Коала Дооел – Мешеишта ☎️+38970856708

 

 • Маркет Марија Дооел – Волино☎️+38972217060

 

 • Криго Дооел – Требеништа ☎️+38972275913

 

 • Викса 2016 Дооел = Белчишта☎️+38970483111

 

 • Жиго ТП – Песочани☎️+38975619145

 

🚜Земјоделците кои што имаат работна обврска на своите земјоделски површини и на фармите, а кои се наоѓаат во атарот (место на живеење) на селото во кое живеат, може да се движат за време на забраната за движење, исклучиво заради извршување на работните активности без да вадат дозволи за движење.

🚜 Земјоделците пак чии што земјоделски површини или фарми се наоѓаат надвор од селото/градот каде што живеат и треба да патуваат од едно во друго село, при тоа треба да возат по регионален пат, а имаат работни обврски поврзани со производство, задолжително треба да извадат дозвола за движење или да се јават на телефонот 192 во МВР.

👉Регистрираните земјоделци дозволите ги вадат преку подрачните единици на МЗШВ.

Ковид-19: Известување

Ковид 19 ОКШ- Известување

ИЗВЕСТУВАЊЕ,

ОКШ ги извества жителите на општина Дебрца, дека на територија на општината за време на викендот дозволи за работа преку онлајн, телефонски нарачки, поднесоја и добија следните трговски друштва,

🛒Спироски СН Дооел- Издеглавје,
🛒Тупанчески Дооел – Волино,
🛒 Перко 2017 Дооел – Лактиње

🚜Земјоделците кои што имаат работна обврска на своите земјоделски површини и на фармите, а кои се наоѓаат во атарот (место на живеење) на селото во кое живеат, може да се движат за време на забраната за движење, исклучиво заради извршување на работните активности без да вадат дозволи за движење.

🚜 Земјоделците пак чии што земјоделски површини или фарми се наоѓаат надвор од селото/градот каде што живеат и треба да патуваат од едно во друго село, при тоа треба да возат по регионален пат, а имаат работни обврски поврзани со производство, задолжително треба да извадат дозвола за движење или да се јават на телефонот 192 во МВР.

👉Регистрираните земјоделци дозволите ги вадат преку подрачните единици на МЗШВ.

ИЗВЕСТУВАЊЕ,

ОКШ ги извества жителите на општина Дебрца, дека на територија на општината за време на викендот дозволи за работа преку онлајн, телефонски нарачки, поднесоја и добија следните трговски друштва,

🛒Спироски СН Дооел- Издеглавје, ☎️+38971859931
🛒Тупанчески Дооел – Волино, ☎️ +38978282008
🛒 Перко 2017 Дооел – Лактиње ☎️+38971942986

🚜Земјоделците кои што имаат работна обврска на своите земјоделски површини и на фармите, а кои се наоѓаат во атарот (место на живеење) на селото во кое живеат, може да се движат за време на забраната за движење, исклучиво заради извршување на работните активности без да вадат дозволи за движење.

🚜 Земјоделците пак чии што земјоделски површини или фарми се наоѓаат надвор од селото/градот каде што живеат и треба да патуваат од едно во друго село, при тоа треба да возат по регионален пат, а имаат работни обврски поврзани со производство, задолжително треба да извадат дозвола за движење или да се јават на телефонот 192 во МВР.

👉Регистрираните земјоделци дозволите ги вадат преку подрачните единици на МЗШВ.

Ковид-19: Известување

Известување за сите маркети и економски оператори

Кризниот штаб на Општина Дебрца за превенција и справување со Корона вирусот Ковид 19, во согласност со мерките и препораките на Владата  за ограничено движење, Ги Известува сите маркети и економски оператори:

Се упатува известување до сите маркети и економски оператори на територијата на Општина Дебрца кои се регистрирани за он-лајн продажба, дека ќе може да вршат достава на намирници за итни и неодложни потреби за време на Полицискиот час во текот на викендот. Истите задолжително мора да испратат барање до Кризниот штаб на Општина Дебрца на следната електронска адреса belcista@t-home.mk / contact@debrca.gov,mk најдоцна до утре (петок) до 10 часот. Ќе биде дозволено движење на максимум 5 вработени лица (доставувачи) од маркет, кои треба да имаат соодветна заштитна опрема.