Menu
Градоначалникот Ногачески гостин на ‘Вечерта на ЕУ’ – Охридско Лето

Градоначалникот Ногачески гостин на ‘Вечерта на ЕУ’ – Охридско Лето

Синоќа градоначалникот Зоран Ногачески на покана на Амбасадорот на ЕУ, Самуел Жбогар присуствуваше на ‘Вечерта на ЕУ’ на фестивалот Охридско Лето 2019 и притоа црквата Св. Софија беше местото каде финскиот пијанист Оли Мустонен имаше своја изведба.

Оли Мустонен во светот е познат по неговите врвни интерпретации на пијаното, а во родната Финска е многу ценет како композитор.

Потпишани договорите за одобрени проекти од програмата за рамномерен регионален развој

Потпишани договорите за одобрени проекти од програмата за рамномерен регионален развој

Денес градоначалникот Ногачески заедно со Директорот на Бирото за регионален развој, Рамиз Реџепи потпишаа два договори со кои општина Дебрца обезбеди средства за изградба на водоводна мрежа за Сл. Чифлик од Програмата за развој на подрачја со специфични развојни потреби и за уредување на улица во село Оровник, од Програмата за развој на села.

Со средства од програмата за рамномерен регионален развој на Министерството за локална самоуправа до крајот на годината ќе бидат реализирани 74 нови проекти за развој на селата и на подрачјата со специфични развојни потреби во 54 општини. Вкупната вредност на проектите е 124 милиони денари, или 2 милиони евра.

Одлуката за финансирање на проектите ја донесува Владата, по претходно спроведена постапка на оценување и усвојување од страна на националниот Совет за рамномерен регионален развој.

Годинава ќе бидат финансирани 35 проекти за развој на селата, во вкупна вредност од 41,3 милиони денари, во сите 8 плански региони. Во Скопскиот регион ќе бидат финансирани 4 проекти, во Југоисточниот 6, во Источниот 5, во Пелагонискиот 3, во Полошкиот 3, во Југозападниот 4, во Вардарскиот 7 и во Североисточниот плански регион 3 проекти. За развој на подрачјата со специфични развојни потреби ќе бидат финансирани 39 проекти во вредност од 82,5 милиони денари.

Со средства од Програмата за рамномерен регионален развој на Министерството за локална самоуправа за 2019 година, веќе се во фаза на реализација и 43 проекти за развој на осумте плански региони, во вкупна вредност од 290 милиони денари.

Промовиран проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”

Промовиран проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”

Денес градоначалникот Зоран Ногачески заедно со Шефот на Делегацијата на Европската Унија, евроамбасадорот Самуел Жбогар,  амбасадорката на Програмата за развој на Обединетите Нации ( УНДП ), Нарине Сахакјан и Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Трајан Димковски присуствуваа на промоција на проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”,  финансиран од ЕУ, а имплементиран од  УНДП.

За реализација на Проектот вреден 773 илјади евра  задолжена беше фирмата „ГИМ“ од Скопје.

Во својата изјава градоначалникот Ногачески истакна задоволство што  браната на Слатинското Езеро е една од петте брани што се санираат во рамките на Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите  и дека со санацијата постигнат е значаен чекор во напорите за враќање на Слатинското Езеро на хидрографската карта, но и дека искрено се надева дека со помош на државата и нашите европски партнери ќе се дообезбедат средства за чистење на дното на езерото и дека набргу истото ќе го видиме во неговата природна убавина и исполнето со живот.

За општина Дебрца Слатинското Езеро е значаен воден ресурс , за кој општина Дебрца има развојни планови истото да прерасне во атрактивна еко туристичка дестинација. Општината спроведува почетни активности за урбанистички развој на локалитетот, со вметнување туристички  содржини, што би биле интересни за потенцијалните посетители, од туристи до риболовци. На тој план,  набргу започнуваме и со конкретни активности, односно со средства обезбедени од Швајцарската Агенција за  развој и соработка  и Министерството за локална самоуправа, преку Центарот за развој на Југозападниот плански регион ќе се имплементира проектот “Подобрување на туристичката понуда преку изградба на пешачки патеки и уредување на атрактивни места кои водат до природни локалитети,” во случајов Слатинското Езеро. – изјави градоначалникот Ногачески.

 

Евроамбасадорот Жбогар оствари официјална посета на општина Дебрца

Евроамбасадорот Жбогар оствари официјална посета на општина Дебрца

Денес градоначалникот Зоран Ногачески како домаќин остварии официјална средба со на Шефот на Делегацијата на Европската Унија, евроамбасадорот Самуел Жбогар и  амбасадорката на Програмата за развој на Обединетите Нации ( УНДП ), Нарине Сахакјан, кои беа во работна посета на општина Дебрца, а во рамките на промоција на проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”.

Во разговорот ценетите гости накратко ги запознав со личната карта на општината, особено потенцирајќи дека се наоѓаат на место каде што се среќаваат историјата, природата и културата, односно каде што можат да ја почуствуваат синергијата на слободарскиот дух, извонредното природно богатство и богатото културно наследство.

Гостите ги информирав за тековните и идните проекти, за можностите за развој, предизвиците со кои се соочуваме како локална самоуправа и притоа им изразив посебна благодарност за досегашната помош од ЕУ и УНДП за имплементацијата на повеќе проекти во општина Дебрца ( со грант на ЕУ, во рамките на проектот “Подобрување на општинските услуги” беше набавена механизација за јавното комунално претпријатие, реконструирани две улици во село Мешеишта, поставени соларни централи на три јавни објекти во општината, во рамките на прекуграничната соработка со Грција отпочнавме со проектот за зачувување на загрозените растенија во прекуграничните области, во чии рамки ќе биде реконструиран и адаптиран објект во село Белчишта во изложбен центар на Белчишкото Блато и дека имаме потврда за одобрен проект и во рамките на прекуграничната соработка со Албанија, а со грант на УНДП, во рамките на проектот “Унапредување на општинското владеење” се обезбедени 300 канти за собирање на отпад, изработен е Интегриран план за развој на општината, техничка документација за туристички содржини на Белчишкото Блато и во завршна фаза е изработката на Локален еколошки акционен план.

Поддршката од ЕУ, УНДП и другите меѓународни донатори е особено значајна за руралните општини, како нашата,општини кои се соочуваме со ограничени финансиски можности, но големи предуслови за развој на зелената економија,особено на руралниот туризам и производството на здрава храна.

Во однос на проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”, посебно го истакнав задоволството што  браната на Слатинското Езеро е една од петте брани што се санираат во рамките на Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите, имплементирана од страна на УНДП, бидејќи станува збор за ресурс од особено значење и за кое општина Дебрца има развојни планови истото да прерасне во атрактивна еко туристичка дестинација. Во тој контекст, посебно изразив надеж дека со помош на државата и нашите европски партнери ќе се дообезбедат средства за чистење на дното на езерото и дека истото набргу ќе го видиме во неговата природна убавина и исполнето со живот.

На гостите им подарив реплика од златната маска, откриена во локалитетот “Требеништа”,кој е наше, а дел од светското културно наследство.. – изјави градоначалникот Ногачески по средбата.