Select Page
Промовиран проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”

Промовиран проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”

Денес градоначалникот Зоран Ногачески заедно со Шефот на Делегацијата на Европската Унија, евроамбасадорот Самуел Жбогар,  амбасадорката на Програмата за развој на Обединетите Нации ( УНДП ), Нарине Сахакјан и Министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Трајан Димковски присуствуваа на промоција на проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”,  финансиран од ЕУ, а имплементиран од  УНДП.

За реализација на Проектот вреден 773 илјади евра  задолжена беше фирмата „ГИМ“ од Скопје.

Во својата изјава градоначалникот Ногачески истакна задоволство што  браната на Слатинското Езеро е една од петте брани што се санираат во рамките на Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите  и дека со санацијата постигнат е значаен чекор во напорите за враќање на Слатинското Езеро на хидрографската карта, но и дека искрено се надева дека со помош на државата и нашите европски партнери ќе се дообезбедат средства за чистење на дното на езерото и дека набргу истото ќе го видиме во неговата природна убавина и исполнето со живот.

За општина Дебрца Слатинското Езеро е значаен воден ресурс , за кој општина Дебрца има развојни планови истото да прерасне во атрактивна еко туристичка дестинација. Општината спроведува почетни активности за урбанистички развој на локалитетот, со вметнување туристички  содржини, што би биле интересни за потенцијалните посетители, од туристи до риболовци. На тој план,  набргу започнуваме и со конкретни активности, односно со средства обезбедени од Швајцарската Агенција за  развој и соработка  и Министерството за локална самоуправа, преку Центарот за развој на Југозападниот плански регион ќе се имплементира проектот “Подобрување на туристичката понуда преку изградба на пешачки патеки и уредување на атрактивни места кои водат до природни локалитети,” во случајов Слатинското Езеро. – изјави градоначалникот Ногачески.

 

Евроамбасадорот Жбогар оствари официјална посета на општина Дебрца

Евроамбасадорот Жбогар оствари официјална посета на општина Дебрца

Денес градоначалникот Зоран Ногачески како домаќин остварии официјална средба со на Шефот на Делегацијата на Европската Унија, евроамбасадорот Самуел Жбогар и  амбасадорката на Програмата за развој на Обединетите Нации ( УНДП ), Нарине Сахакјан, кои беа во работна посета на општина Дебрца, а во рамките на промоција на проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”.

Во разговорот ценетите гости накратко ги запознав со личната карта на општината, особено потенцирајќи дека се наоѓаат на место каде што се среќаваат историјата, природата и културата, односно каде што можат да ја почуствуваат синергијата на слободарскиот дух, извонредното природно богатство и богатото културно наследство.

Гостите ги информирав за тековните и идните проекти, за можностите за развој, предизвиците со кои се соочуваме како локална самоуправа и притоа им изразив посебна благодарност за досегашната помош од ЕУ и УНДП за имплементацијата на повеќе проекти во општина Дебрца ( со грант на ЕУ, во рамките на проектот “Подобрување на општинските услуги” беше набавена механизација за јавното комунално претпријатие, реконструирани две улици во село Мешеишта, поставени соларни централи на три јавни објекти во општината, во рамките на прекуграничната соработка со Грција отпочнавме со проектот за зачувување на загрозените растенија во прекуграничните области, во чии рамки ќе биде реконструиран и адаптиран објект во село Белчишта во изложбен центар на Белчишкото Блато и дека имаме потврда за одобрен проект и во рамките на прекуграничната соработка со Албанија, а со грант на УНДП, во рамките на проектот “Унапредување на општинското владеење” се обезбедени 300 канти за собирање на отпад, изработен е Интегриран план за развој на општината, техничка документација за туристички содржини на Белчишкото Блато и во завршна фаза е изработката на Локален еколошки акционен план.

Поддршката од ЕУ, УНДП и другите меѓународни донатори е особено значајна за руралните општини, како нашата,општини кои се соочуваме со ограничени финансиски можности, но големи предуслови за развој на зелената економија,особено на руралниот туризам и производството на здрава храна.

Во однос на проектот “Санација на браната на Слатинско Езеро”, посебно го истакнав задоволството што  браната на Слатинското Езеро е една од петте брани што се санираат во рамките на Програмата на Европската унија за санација на штетите од поплавите, имплементирана од страна на УНДП, бидејќи станува збор за ресурс од особено значење и за кое општина Дебрца има развојни планови истото да прерасне во атрактивна еко туристичка дестинација. Во тој контекст, посебно изразив надеж дека со помош на државата и нашите европски партнери ќе се дообезбедат средства за чистење на дното на езерото и дека истото набргу ќе го видиме во неговата природна убавина и исполнето со живот.

На гостите им подарив реплика од златната маска, откриена во локалитетот “Требеништа”,кој е наше, а дел од светското културно наследство.. – изјави градоначалникот Ногачески по средбата.