Select Page

Синоќа во салата на ОУ Дебрца, беше свечено отворено јубилејното 35- то издание на Интернацоналната Ликовна колонија Дебрца 2019. Честа да ја отвори колонијата му припадна на градоначалникот Зоран Ногачески.

Вечерва имав чест да ја прогласам за отворена Интернационалната Ликовна колонија “Дебрца” – Белчишта, нејзиното јубилејно 35 то издание. Поздравувајќи ги учесниците на Ликовната колонија и присутните гости истакнав дека 35 –те години творештво на колонијата покажуваат дека Ликовната колонија “Дебрца” не е обичен културен настан, туку највисок културен дострел на Белчишта , како седиште на општината и на општина Дебрца. Пред 35 години основоположниците на колонијата можеби и самите не биле свесни дека создале културна рожба , која денес е блескаво културно наследство и уметничките дела создадени на Ликовната колонија не се само наследство на Дебрца и Македонија, туку се светско културно наследство.
Минатата година констатиравме дека последниве години навистина се забележува една малаксаност на колонијата, но и ветивме дека веќе од наредната година ќе внесеме нова сила и енергија, ќе вбризгаме нов адреналин и ќе го вратиме стариот сјај на Ликовната колонија. Со денешното отворање на Ликовната колонија тоа и го исполнуваме.
На крајот, на сите годинешни учесници им посакав инспирација за создавање на нови уметнички дела, а тоа во Дебрца го имаат во изобилство, синергијата од слободарскиот дух, природните богатства и културното наследство се непресушен извор на творечка инспирација.
Создавајте дела, водејќи се од максимата: Ars longa, vita brevis или уметноста е долга – животот е краток. – изјави градоначалникот Ногачески по отворањето на манифестацијата. 

Оваа година по повод јубилејот, Управниот одбор додели плакети и признанија за посебен придонес и афирмација на Интернационалната Ликовна Колонија Дебрца,

Ова се добитниците

Постхумни плакети добија:

1 Ристе Шапкар
2 Академик Димче Коцо
3 Академик Цветан Грозданов
4 Јоне Симонче
5 Драгица Силјаноска
6 Тане Атанасоски – Гарски
7 Најдена Попоска
8 Киро Танески
9 Русе Нестороски

Златни плакети за посебен придонес и афирмација им беа доделени и на:

1 Проф. Д-р Љубе Трпески
2 Благоја Силјаноски
3 Јосив Ефтимоски
4 Д-р Зоран Јолески
5 Устијан Шишкоски
6 Ѓоко Целески
7 Јордан Манасиевски
8 Ставре Димитров – Стадим
9 Ѓорѓи Андонов – Жоро
10 Љубен Стојкоски
11 Асен Целески
12 Илија Илоски
13 Проф. Д-р Мито Спасески
14 ОУ “Дебрца”
15 Мето Георгиески
16 Гоце Божурски
17 Акад. Васко Ташкоски
18 Миро Крстески

 

На сите добитници во името на Општина Дебрца им ги честитаме наградите.

Големина на Фонт
Контраст