Select Page

Вчера во општина Дебрца се одржа инфо сесија за ЕУ ИПА 2020 проекти, на која консултанти ангажирани од Делегацијата на ЕУ во Македонија ја презентираа новата Програма на ЕУ ИПА 2020 година, за чии грантови со свои проекти ќе можат да аплицираат општините.

Акцентот на програмата е ставен на поддршка на иновативни проекти, со поединечна вредност до 500.000 евра.

На вчерашната сесија претставниците на општината, членовите на советот на општината, општинските установи, месните заедници, бизнис секторот и невладините организации можеа да се запознаат со новата програма и да разменат мислења и првични размисли за идни проекти на општината.

Општина Дебрца моментално имплементира два проекти , во рамките на Програмата на ЕУ за прекугранична соработка (со Грција и Албанија), а се надевам дека во наредниве шест месеци ќе разработиме иновативна идеја, ќе подготвиме добра апликација и добиеме нов грант од ЕУ ИПА фондовите

 

.