Select Page

Денес, на Славеј Планина, во славна Дебрца се одбележаа 80 години од формирањето на првата организирана воена формација, Баталјонот „Мирче Ацев“, ( 18 Август 1943 година ), ден кој се слави како празник на Армијата на Република Македонија.

Во таа чест, Градоначалникот на Општина Дебрца се поклони  и положи свежо цвеќе пред Споменикот, на местото каде е формиран Баталјонот.

За значењето на историскиот настан зборуваше Претседателот на СБ од НОАВМ за Охрид и Дебрца, Гоце Георгиески.

Денешниот ден е и ден во кој не смееме да ги заборавиме сите оние кои загинаа и кои ги положија животите за својата татковина, Македонија.

Вечно нека се памети нивниот пример за тоа како се сака и како се брани сопствената земја.

Од  име на Градоначалникот на Општина Дебрца  и од името на граѓаните на општина Дебрца на сите припадници на Армијата им го честитаме 18-ти Август – Денот на македонската Армија.