Select Page
Програма за одбележување на 75 години од формирањето на баталјонот “Мирче Ацев” и Денот на АРМ

Програма за одбележување на 75 години од формирањето на баталјонот “Мирче Ацев” и Денот на АРМ

На 18 август ( сабота ) по повод одбележувањето на 75 години од формирањето на баталјонот “Мирче Ацев” и Денот на АРМ, ОО на СБ од НОАВМ Охрид и Дебрца и локалната самоуправа на општина Дебрца на Славеј Планина традиционално, секоја година организираат масовен народен собир.

На оваа манифестација ќе присуствуваат членови на СБМ од Охрид, Дебрца, Струга, Кичево, Скопје и други, припадници на АРМ, како и граѓани од поблиските населени места, со следната

П р о г р а м а

СЛАВЕЈ ПЛАНИНА, 10:30 часот:

1. Изведба на државната химна на РМ од страна на КУД “Далги” при ЗП Охрид и Дебрца ;

2. Полагање на свежо цвеќе пред споменикот.

3. Поздравна реч на претседателот на ГО на СБМ, Д-р Никола Стојаноски;

4. Пригодно обраќање за значењето на настанот, на претседателот на СБ од НОАВМ за Охрид и Дебрца и потпретседател на ГО на СБМ, Гоце Георгиески.

5. Културно – уметничка програма.

Потпишан договорот за реконструкција на старата училишна зграда во Волино

Потпишан договорот за реконструкција на старата училишна зграда во Волино

Денес во Волино се потпиша договорот и го означивме почетокот на градежните работи за реконструкција на старата училишна зграда и нејзина пренамена во објект на локалната заедница.
Договорот го потпишаа Директорот на Центарот за развој на Југозападниот плански регион , Мирјана Лозаноска и Директорот на изведувачот на работите, градежната фирма Тане 2007 Дооел Охрид.
Средствата за реконструкција , во висина од 2.464.926,00 денари, без ДДВ се обезбедени од Програмата за рамномерен регионален развој за 2018 година, финансирање на проекти за развој на планските региони.
Старата училишна зграда во село Волино е изградена во далечната 1939 година и до 2013 година е користена како основно училиште. Генерации и генерации на ученици од Волино во неа го стекнаа своето образование.
Од 2013 година кога се изгради новото училиште објектот е вон функција. Со реконструкцијата објектот ќе се претвори во Центар на локалната заедница.
Според договорот градежните работи треба да завршат во рок од 70 дена.