Select Page
Свечено одбележан патронатот на општина Дебрца

Свечено одбележан патронатот на општина Дебрца

Денес во историското Црвена Вода, Славна Дебрца одбележавме 76 години од издавањето на Манифестот на ГШ на НОВ и ПОМ, до македонскиот народ, на 03 Октомври 1943 година, Ден кој е патронен празник на општина Дебрца.

Во оваа пригода наш гостин беше и Претседателот, Г-дин Стево Пендаровски, кој имаше свое обраќање.

Свое обраќање пред присутните имаше и градоначалникот Зоран Ногачески кој посебно го истакнав следното:

Манифестот до македонскиот народ, од 1943 година, по своето значење, е еднаков со Крушевскиот манифест од 1903 година и во него е претставена платформата на македонската државност , односно Асномска Македонија.

Дебрца е величествен споменик на слободата. Дебрца е македонското светилиште. Во Дебрца се испишани најсветлите страници од македонската историја. И во времето на Светиклиментовата Кутмичевица и во илинденскиот период и најдолгиот пат од Арбиново, Дебрца до Дијар Бекир и назад и во текот на НОБ.

И не само тука, во Црвена Вода, на денешен ден, туку и на Славеј Планина, каде беше формирана првата регуларна воена единица, баталјонот “Мирче Ацев”, во Сливово беше формирана Првата Македонска-Косовска ударна бригада, Дебрца беше првата слободна територија во НОБ, а во селото Издеглавје, во 1944 година беше возобновена Охридската Архиепископија , во лицето на Македонската Православна Црква.

Затоа, имаме обврска, но и аманет од нашите претци да се однесуваме одговорно кон нашата историја и нејзините придобивки.

Поради тоа, започнавме со санација на овој Спомен Дом, во кој се сместени Спомен собата на ГШ НОВ и ПОМ и Спомен собата на писателот Ванчо Николески.

Дебарца долго време беше на маргините, поради што луѓето си заминуваа, селата ни се празнеа. Но, тоа не значи дека духот на нашите претци е исчезнат. Тој живее во сите нас и во нашата визија за Дебрца.

Таа визија е да го унапредиме овој крај, да ја вратиме душата на Дебрца, да го сочуваме нејзиното богато природно, културно и историско наследство. Наследство кое не е само наше, на општина Дебрца и Македонија, туку е и светско наследство.

Нашата визија е Дебрца да остане чиста и незагадена и секогаш да пружа одмор, мир, чистота и револуционерност, не само на нас, туку и на сите добронамерници кои ќе ја посетат.

Затоа и во наредниот период упорно и посветено ќе работиме да се сочува интегритетот на Дебрца, нејзината епска димензија и еколошка иднина.

Големина на Фонт
Контраст