Select Page
Градоначалникот Ногачески оствари средба со Заменик Министерот за локална самоуправа, Г-дин Дејан Павлески

Градоначалникот Ногачески оствари средба со Заменик Министерот за локална самоуправа, Г-дин Дејан Павлески

Денес градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески беше домаќин на Заменик Министерот за локална самоуправа, Г-дин Дејан Павлески. На средбата се разговараше за предизвиците со кои се соочуваме како рурална општина, за можностите за локалниот и регионалниот развој, за тековните и идните проекти, капиталните инвестиции, финансирањето, користењето на средствата од ЕУ фондовите, месната самоуправа и за други прашања кои ги тангираат единиците на локална самоуправа.

Разменивме мислења како да ги подобриме работите, да обезбедиме поквалитетен живот за нашите граѓани, подобрена социјална средина и одговорно управување со општинските надлежности и ресурси.– изјави градоначалникот Ногачески по средбата.

Повик за поднесување на понуди за Репродукција на комуникациски, информативни и едукативни материјали за  проектот CONSE-PP

Повик за поднесување на понуди за Репродукција на комуникациски, информативни и едукативни материјали за  проектот CONSE-PP

ANNOUNCEMENT FOR REPRODUCTION OF COMMUNICATION, INFORMATION AND EDUCATIONAL MATERIAL WITHIN THE CONSE-PP PROJECT

EN: Municipality of Debrca announces the following Invitation for Tender for Reproduction of Communication, Information and Educational Material within the CONSE-PP project.

MK:  Општина Дебрца објавува Повик за поднесување на понуди за Репродукција на комуникациски, информативни и едукативни материјали за  проектот CONSE-PP

На 86 Меѓународен саем во Нови Сад, градоначалникот Зоран Ногачески со награда за најдобри практики за заштита на животната средина.

На 86 Меѓународен саем во Нови Сад, градоначалникот Зоран Ногачески со награда за најдобри практики за заштита на животната средина.

Меѓународниот земјоделски саем во Нови Сад е еден од најпрестижните агробизнис настани во Европа. На саемот секоја година се номинираат и доделуваат награди во повеќе категории.
На 86 Меѓународен земјоделски саем, кој се одржува од 11-17 Мај, општина Дебрца преставувана од градоначалникот Зоран Ногачески, беше номинирана во категоријата-најдобри во спроведување на системот за заштита на животната средина и екологијата и по оценка на комисијата за оценка на номинациите ја доби првата награда.

Во номинацијата и образложението на наградата посебно се потенцирани нашите заложби во изминатата година за зачувување на чиста животна средина во Дебрца, а пред се нашите заложби и напори да докажеме дека решението за изградба на регионална депонија во општина Дебрца е неприфатливо, и од аспект на изборот на локацијата, во чиста и недопрена природна средина и од аспект на избраната технологија на управување со отпад, која не кореспондира со современите технологии во светот, беа ценети нашите напори да ги покажеме искуствата на развиените земји во оваа област, нашите еколошки акции за здрава и чиста животна средина, набавката на механизацијата за обезбедување на квалитетно и одржливо вршење на комуналните дејности, изработката на Локалниот еколошки акционен план- ЛЕАПОТ, како стратешки еколошки документ.
Секако, тоа не значи дека сме ја оствариле зацртаната цел. Треба уште многу работа, отстранување на многу отпад и депонии, јакнење на јавната свест и други еколошки активности и акции, за да дојдеме до посакуваната цел, Дебрца да прерасне во здрава животна и природна средина и атрактивна еко туристичка дестинација.
А оваа награда треба да ни биде уште еден поттик повеќе за тоа.
Присуството на Саемот беше и своевидна меѓународна презентација и афирмација на општината. За Славна Дебрца се слушна и на еден ваков престижен настан и пред ваков аудиториум.
Ќе се согласите и тоа е успех.
На Саемот остварив средба и со Г-динот Драган Ралиќ, Менаџер во Службата за оценка на квалитетот, со кого разговаравме за можностите за идна соработка.
Крајно, оваа награда не е само моја, оваа награда Ви припаѓа на сите Вас, граѓаните на општина Дебрца. – изјави градоначалникот Ногачески по доделување на наградата.

 

Соработката на Општина Дебрца со невладините организации носи резултати

Соработката на Општина Дебрца со невладините организации носи резултати

Градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески оствари средба со претставници од Ботаничкото друштво од Женева. Шеснаесет научници – ботаничари направија прошетка на Белчишко Блато и се воодушевија од богатството на растителен биодиверзитет. Градоначалникот ги запозна гостите со можностите кои ги нуди блатото како за научни истражувања, така и за развој на екотуризам и за плановите на Општина Дебрца за проекти поврзани со него.

Разгледот на блатото беше овозможен од проектот „Подобрување на управувањето и одржливо користење на Белчишко Блато (Сини Вирој)“, имплементиран од здружението „Екотуризам 2016“, и канцеларијата на UNDP, а финансиран од ЕУ, односно координаторот Ѓоко Зороски и проф. д-р Бојан Симовски од шумарскиот факултет, Скопје.
Задоволни од виденото, научниците ќе ги преточат своите впечатоци во статија во нивниот годишен журнал. Тоа ќе придонесе за промоција на блатото за швајцарските туристи како екотуристички локалитет и се отвора поле за соработка со општината.
Инаку, Ботаничкото друштво од Женева е угледна организација, основана во 1875 година која се занимава со проучување на флората од Европа, организира научни екскурзии и издава научни списанија.

Oдбележани 74 години од победата над фашизмот и Денот на Европа.

Oдбележани 74 години од победата над фашизмот и Денот на Европа.

Денес, со посета на Споменикот на револуцијата, победата и слободата „Кременатец“ и споменикот на паднатите борци пред општинската зграда во с.Белчишта и бистата на Трајче Дојчиноски, со положување свежо цвеќе и историски час се одбележаа 74 години од победата над фашизмот и Денот на Европа.
Ние, граѓаните на Дебрца сме посебно горди на овој Ден, бидејќи Дебрца е местото каде се исковани најголемите придобивки од НОАВМ, 1941-1945 година.
Овој ден се одбележува и како Ден на Европа, бидејќи го означува пресвртниот момент во кој е дефиниран идниот изглед на Европа,а познатата Шуманова декларација, се смета за почеток на формирањето на денешната Европска унија.
9 мај треба да послужи и како потсетник дека фашизмот во Европа и во светот никогаш не е искоренет и вистински поразен и дека против него треба да се бориме и денес, секојдневно, бидејќи антифашизмот, рамноправноста и почитта меѓу луѓето, без оглед на нацијата, верата, расата, полот се цивилизациски текови и вредности кои мораат да се негуваат.- изјави градоначалникот Зоран Ногачески по положувањето на свежо цвеќе.

Големина на Фонт
Контраст