Select Page
Делегација од општина Дебрца, положи цвеќе во Лактиње

Делегација од општина Дебрца, положи цвеќе во Лактиње

Денес делегација од општина Дебрца предводена од градоначалникот Ногачески заедно со претставници на Сојузот на борците од НОАВМ Охрид и Дебрца и Месната заедница положија цвеќе и се поклонија пред Спомен обележјата од Илинденското востание и од НОБ. За многу години да е 2-ри Август, Денот на Републиката!

Честитка од Градоначалникот Ногачески по повод Денот на Републиката

Честитка од Градоначалникот Ногачески по повод Денот на Републиката

Почитувани граѓани,
Празникот Илинден е симбол на победата на македонскиот непокор, ден кога славиме и се потсетуваме на голем број револуционери и борци за независна Македонија, кои со својата крв ги испишаа најславните страници од историјата на македонскиот народ.
Празнувајќи го овој датум, да им се заблагодариме и да им оддадеме почит на сите знајни и незнајни херои од нашата историја, зошто врз темелите што тие ги поставија опстојува Република Македонија.
Да го чуваме аманетот од Илинденците и Асномците и да ги негуваме и надградуваме придобивките од двата Илиндена, да ги оставиме разликите, од каква природа и да се, да покажеме меѓусебна почит и да се свртиме кон заедничка иднина, достоинствен дом во кој има место за сите и да продолжиме посветено да работиме на изградба на модерно, просперитетно и европско општество.
Нека ни се честити и вековити двата Илиндена!

Големина на Фонт
Контраст