Select Page
Градоначалникот Ногачески оствари средба со учениците од ОУ “Дебрца” кои учествуваа во Еразмус + програмата

Градоначалникот Ногачески оствари средба со учениците од ОУ “Дебрца” кои учествуваа во Еразмус + програмата

Вчера градоначалникот на општина Дебрца, Зоран Ногачески ги прими учениците и наставниците од О.У.Дебрца кои реализираа посета во Бургос, Шпанија во рамките на проект од Еразмус + програмата.

Моите гости ме информираа за импресиите кои ги носат од посетата на Шпанија, а јас им ветив дека и во наредната година ќе ги поддржуваме сите активности на Основното училиште.- изјави градоначалникот Ногачески по спредбата

Успешно реализирана инфо сесија за ЕУ ИПА 2020

Успешно реализирана инфо сесија за ЕУ ИПА 2020

Вчера во општина Дебрца се одржа инфо сесија за ЕУ ИПА 2020 проекти, на која консултанти ангажирани од Делегацијата на ЕУ во Македонија ја презентираа новата Програма на ЕУ ИПА 2020 година, за чии грантови со свои проекти ќе можат да аплицираат општините.

Акцентот на програмата е ставен на поддршка на иновативни проекти, со поединечна вредност до 500.000 евра.

На вчерашната сесија претставниците на општината, членовите на советот на општината, општинските установи, месните заедници, бизнис секторот и невладините организации можеа да се запознаат со новата програма и да разменат мислења и првични размисли за идни проекти на општината.

Општина Дебрца моментално имплементира два проекти , во рамките на Програмата на ЕУ за прекугранична соработка (со Грција и Албанија), а се надевам дека во наредниве шест месеци ќе разработиме иновативна идеја, ќе подготвиме добра апликација и добиеме нов грант од ЕУ ИПА фондовите

 

.

Утре во Белчишта ќе се одржи инфо сесија за ЕУ ИПА 2020 проекти

Утре (12.12.2019) со почеток во 10:00 часот во просториите на општина Дебрца, ќе се одржи инфо сесија за ЕУ ИПА 2020 проекти.

Сесијата ќе ја водат консултанти ангажирани од Делегацијата на ЕУ во Република Северна Македонија. Целта на состанокот е да се слушнат најразчични идеи и мислење од различни целни групи, за финансирање на нови иновативни проекти кои ќе бидат финансиранин од ЕУ.

Општина Дебрца ги поканува сите НВО, месни заедници, граѓански форуми, здруженија, приватни компании и останати лица кои се заинтересирани со своите идеи да допринесат за развој на идните проекти во општина Дебрца.

Градоначалникот Ногачески присуствуваше на одбележувањето на 3-ти Декември,Светскиот ден на лицата со посебни потреби

Градоначалникот Ногачески присуствуваше на одбележувањето на 3-ти Декември,Светскиот ден на лицата со посебни потреби

Денес градоначалникот Ногачески беше гостин на Здружението на лицата со инвалидитет за општините Охрид и Дебрца “Мобилност” и Сојузот за спорт и рекреација на инвалидите Охрид, а по повод одбележувањето на 3 Декември-Светскиот ден на лицата со посебни потреби.
Во своето обраќање истакна дека не само денес, туку секој ден треба да им го посветуваме на овие лица и да обезбедиме нивна целосна инклузија во општеството.

Меѓу нив има личности со извонредни интелектуални, уметнички, креативни, спортски и други натпросечни способности и затоа на нив сосема заслужено им прилега името – лица со посебни способности.

Како општина и во изминатиот период и во иднина ќе преземаме повеќе мерки за подобрување на нивната општествена положба ( финансиска поддршка на програмските активности на нивните здруженија, олеснет пристап до јавните институции, поддршка за еднодневни излети и други активности на кои сме обврзани и со меѓународните документи и со националното законодавство).
Традиционално и оваа година Денот се одбележа со спортските игри, а мене и оваа година ми припадна честа и особеното задоволство да ги поделам наградите на најдобрите учесници на игрите. – изјави  Ногачески по доделувањето на наградите.

Конкурс за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2019/2020 година

Конкурс за доделување стипендии на редовни студенти запишани на додипломски студии од прв циклус на јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2019/2020 година

 

Потребните документи можете да ги спуштите на следниот ЛИНК

Големина на Фонт
Контраст