Select Page
Започна реализацијата на проектот за уредување на центарот и изградба на спортско игралиште во село Злести

Започна реализацијата на проектот за уредување на центарот и изградба на спортско игралиште во село Злести

Со проектот ќе се расчисти распаднатиот дел од селскиот дом , изгради тротоар , во должина од 66 метри, реконструкција на споменикот, изградба/асфалтирање на спортско игралиште,заградување со метална ограда,поставување столбови и рефлектори за осветлување, спортски реквизити/фудбалски стативи , кошеви, клупи,/.

Проектот се финансира со средства од Бирото за регионален развој,Програма за развој на подрачја со специфични развојни потреби за 2024 година и буџетот на општина Дебрца за 2024 година.

 

Работите ги изведува фирмата Маркоски 73 дооел Струга.

Покана за  работилница за изработка на првиот интегриран  локален  развоен план (ИЛРП), за период 2024-2027 година

Покана за работилница за изработка на првиот интегриран локален развоен план (ИЛРП), за период 2024-2027 година

Општина Дебрца во рамките на проектот “ Зајакнување на општинските совети“-Фаза 2, кој го реализираат Програма за развој на Обединети Нации – УНДП,  Швајцарска влада, Министерство за локална самоуправа, во соработка со Општина Дебрца, започнува  со изработка на првиот интегриран  локален  развоен план (ИЛРП), за период 2024-2027 година. За таа цел е предвидено одржување на работилница за подготовка на SWOT анализа за потребите на интегрираниот  локален  развоен план (ИЛРП), за период 2024-2027 година, работилницата ќе ја водат претставниците на SEG Holding.

Работилницата  ќе се одржи на 20.03.2024 (среда) со почеток во 10:00 часот, во  салата на советот на општина Дебрца с, Белчишта.

 

Вашето присуство на работилницата е многу значајно за успешноста на изработката на  SWOT анализата (и запознавање со ресурсите на општината) како и за квалитетна изработка на ИЛРП (интегриран  локален  развоен  план).

Прилог: Дневен ред

Прилог 1 Агенда

Со почит:

Градоначалник на Општина Дебрца

Зоран Ногачески

Честитка од Градоначалникот Ногачески до граѓаните од исламска вероисповед, по повод Почетокот на светиот месец Рамазан

Честитка од Градоначалникот Ногачески до граѓаните од исламска вероисповед, по повод Почетокот на светиот месец Рамазан

Почитувани граѓани од исламска вероисповед, од срце Ви го честитам почетокот на светиот месец Рамазан , Ви посакувам да го поминете во добро здравје и нека Вашите домови и срца бидат исполнети со радост, среќа, спокој и мир.

Љубовта кон ближните и хуманоста кон посиромашните нека ни биде водилка и сега и во иднина.

Да покажеме како и низ вековите наназад дека со заемно почитување и заедничко разбирање можеме да работиме за доброто на нашиот заеднички дом, нашата заедничка татковина , Република Македонија.

Нека е лесен и благословен Вашиот пост.

Нека е честит светиот месец Рамазан

Предвидени капитални инвестиции за 2024 година

Предвидени капитални инвестиции за 2024 година

Се привршува еден од најголемите проекти во општина Дебрца во делот на патната инфраструктура, реконструкција на улица и плоштадот во село Волино.

Проектот е финансиран преку проектната единица на Министерството за транспорт и врски, по поднесена апликација од општината, со средства обезбедени преку Светска банка.

Дополнително, ЕВН инвестираше за каблирање на електро дистрибутивната мрежа, а Македонски Телеком за каблирање на оптички телефонски кабел.

Општината инвестираше за изведба на индивидуалните електрични приклучоци.

Благодарност до изведувачот,фирмата “Ленди Груп” Скопје, а особено голема благодарност до подизведувачот, фирмата “Маркоски 73” ДООЕЛ Струга за висококвалитетното и предвремено привршување на работите.

Благодарност и до човекот, кој е проектен творец на оваа приказна, човекот кој за жал не е повеќе со нас, но неговото дело останува засекогаш, Иван Лошкоски,дипл.инж.арх./ нека му е слава/

Во 2024 година најавуваме нови капитални инвестиции, како

ОРОВНИК

Реконструкција на спортското игралиште во училишниот двор,

Уредување на просторот кај чешмата,

Доуредување и дополнување со детски реквизити на постојното детско игралиште

Поставување на централно греење во училиштето

ГОРЕНЦИ

Асфалтирање на улици

Уредување на детско катче во центарот

Изградба на каптажа кај црква Св,Никола

ТРЕБЕНИШТА

Асфалтирање на пристапен пат- улица до црква Св.Недела

Изградба на канализациона мрежа / прва фаза

Поставување на фотонапонска централа кај пумпна станица

ВОЛИНО

Доуредување на детско игралиште и паркот во центарот на селото,

Санација на трибина на спортско игралиште

МЕШЕИШТА

Набавка на нова пумпа за водоснабдување и санација на стариот резервоар

Поставување на фотонапонска централа кај пумпна станица

Асфалтирање на улици

Доизградба на канализационата мрежа

БОТУН

Реконструкција и адаптација на објект на месна заедница-поранешната селска продавница

БЕЛЧИШТА

Реконструкција на административна зграда на општината / 2 фаза,

Уредување-бетонирање на речното корито во центарот на селото

Уредување на детско игралиште во училишниот двор

ЛЕШАНИ

Асфалтирање на улици

Изградба на фекална канализација/ 2 фаза

ВЕЛМЕЈ

Асфалтирање на улица и одбојкарското игралиште

Осветлување на Крстот во црквата Св.Спас

ЗЛЕСТИ

Уредување на центарот и изградба на спортско игралиште,

Уредување на канал за наводнување

ГОДИВЈЕ

Реконструкција на кровна конструкција на задружен дом

Уредување-бекатонирање на просторот кај црква Св.Вартоломеј

ЛАКТИЊЕ

Асфалтирање на центарот и улица

ПЕСОЧАНИ

Асфалтирање на улица

Уредување на надворешна фасада на поранешната училишна зграда

ИЗДЕГЛАВЈЕ

Тампонирање со гребен асфалт на пат до црква Св.Димитрија

ОЗДОЛЕНИ

Асфалтирање на улица

СОШАНИ

Тампонирање на пат до црква Св.Никола

СЛАТИНО

Асфалтирање на улички

ДОЛНО СРЕДОРЕЧЕ

Рехабилитација на дел од патот до селото

КЛИМЕШТАНИ

Санација на објект на месна заедница

НОВО СЕЛО

Асфалтирање на улички

СЛИВОВО

Тампонирање на пат до црква Св.Атанасиј

 

 

 

Честитка по повод 8-ми март, меѓународниот ден на жената

Честитка по повод 8-ми март, меѓународниот ден на жената

Почитувани сограѓанки, припаднички на понежниот пол,

Од срце Ви го честитам денешниот Ден, 8-ми Март, Денот на кој традиционално изразуваме благодарност и почит кон жените, Денот кој не потсетува на големите и храбри жени кои низ историјата се бореа за рамноправност, а која многу често им била ускратена и одземена.

Многу работи цивилизацијата ги измени, многу грешки поправи, меѓутоа борбата сеуште трае.

А повеќе жени во сите подрачја, посебно во оние во кои се управува со општеството,само ќе придонесе овој свет да биде подобар, потолерантен и посреќен.

Со таа мисла, посакувам Денот на жените уште повеќе да не поттикне секој ден во годината да го посветиме на рамноправноста, толеранцијата.

Бидете среќни и секој ден нека биде Ваш Ден.